Logo webu
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Otvoriť vyhľadávanie
Otvoriť menu

Radíme pri výbere soundbaru

NexTech

16.10.2023

Kvalitný zvuk je rovnako dôležitá súčasť zážitku zo sledovania filmov a videí ako obraz, možno ešte dôležitejšia. 3D televízory zapadli prachom minulosti a na priestorovú budúcnosť v podobe virtuálnej reality sa stále čaká, takže v súčasnosti sme odkázaní na sledovanie dvojrozmerného obrazu na obrazovke alebo premietacom plátne. Pri vytváraní priestorového dojmu preto rozhodujúcou mierou pomáha práve zvuk.

Všetci sa tešíme z postupného zmenšovania hrúbky moderných televízorov. Tenký televízor má z používateľského hľadiska prakticky len samé výhody, dá sa umiestniť kamkoľvek, prípadne zavesiť na stenu. Malá hrúbka televízorov však predstavuje veľkú výzvu pre konštruktérov zvukového subsystému, ako dosiahnuť čo najlepšiu kvalitu reprodukovaného zvuku, hlavne v oblasti nižších frekvencií. Dolná frekvencia bežných televízorov v tolerancii - 6 dB sa začína niekde na 90 Hz, čo rozhodne nie sú dunivé basy. Udávaný výkon zabudovaných nízkofrekvenčných zosilňovačov a vstavaných reproduktorov v televízoroch je spravidla v rozmedzí 2 × 15 až 2 × 30 W, čo už na ozvučenie väčšej miestnosti nestačí.

Rozmery televízora diktované veľkou obrazovkou umožnia dosiahnuť dostatočne širokú bázu stereofónneho zvuku, ale pre diváka je cenný tretí rozmer reprodukovaného zvuku, ktorý by umocnil dojem, že objekt vo filme sa k nám blíži alebo sa vzďaľuje, prípadne sa ľubovoľne pohybuje v priestore. Limitom priestorovosti bežného televízora je teda stereo, prípadne pri niektorých televízoroch možno zapnúť funkciu, ktorá sa viac alebo menej úspešne snaží navodiť tretí rozmer priestorového zvuku. Ak to zhrnieme, zvuk zo vstavaných reproduktorov televízora stačí na rodinné sledovanie televízie, náročnejšieho poslucháča však kvalita zvuku neuspokojí a milovníka priestorového zvuku už vôbec nie.

Soundbar + subwoofer

Priestorovo aj finančne najvýhodnejšie riešenie na kvalitný zvuk je dokúpiť k televízoru vhodný soundbar, najlepšie v tandeme so subwooferom. Kvalitný soundbar má frekvenčný rozsah 60 Hz – 25 kHz (± 6 dB). Subwoofer má typický frekvenčný rozsah 25 Hz – 110 Hz v rovnakej tolerancii. A práve to zdanlivo nepatrné rozšírenie frekvenčnej charakteristiky o 35 Hz je kľúčové pre všetko dunenie, burácanie, výbuchy a ďalšie efekty, ktoré oceňujeme pri filmoch a, samozrejme, aj pri konzolových hrách. Aj subwoofer z cenovo dostupnej zostavy posunie spodnú frekvenciu na úroveň 40 Hz, prípadne aj nižšie. Rovnako dôležitý ako frekvenčný rozsah je aj výkonový prínos subwoofera. Aj v prípade sústavy s pasívnym subwooferom sa ten pripája k samostatnému výkonovému zosilňovaču soundbaru. Navyše veľký reproduktor má oveľa vyššiu účinnosť, takže na nižších frekvenciách vyvinie oveľa vyšší akustický tlak než menšie reproduktory soundbaru.

Hlavná výhoda soundbaru je rozšírenie frekvenčnej charakteristiky, ktorá v prípade, ak bude soundbar doplnený subwooferom, môže bez problémov pokryť celé pásmo 20 Hz – 20 kHz, počuteľné ľudským sluchom. Dôležitá výhoda soundbaru je jeho optimálne umiestnenie pod obrazovkou alebo premietacím plátnom. V prípade domáceho kina totiž na rovnakom mieste ako soundbar, teda priamo pod televízorom, býva umiestnený predný centrálny reproduktor. Napriek tomu, že väčšinou je nenápadný, je to najdôležitejší a najvyťaženejší reproduktor celej sústavy domáceho kina. Využíva sa na reprodukciu prakticky všetkých dialógov a počnúc nižšími strednými tónmi aj všetkých zvukov, ktoré prichádzajú spredu, presnejšie povedané, zvukov, ktorých pôvodca je na obrazovke, predovšetkým v strednej časti.

Tretia a pre mnohých kľúčová výhoda soundbaru je kompaktnosť. Zostavy typu 5.1 či 7.1 sú pomerne veľké a vyžadujú špecifické rozmiestnenie v posluchovej miestnosti. Problémom môžu byť aj káble ku každému reproduktoru. Aj v prípade, že disponujete dostatkom priestoru a dizajn mnohých klasických zostáv je moderný a atraktívny, môže vám prekážať, že reproduktory sú v obývačke príliš viditeľné. Naproti tomu pri soundbare riešite len umiestnenie jedinej skrinky, ktorá navyše veľmi dobre ladí s televízorom. Subwoofer môžete umiestniť na podlahe miestnosti prakticky kdekoľvek, napríklad pri stene v blízkosti elektrickej zásuvky. Moderný tandem soundbar + subwoofer komunikuje bezdrôtovo, takže nemusíte riešiť káble.

Priestorový zvuk

Pri pohľade na reproduktory klasického domáceho kina v zostave 5.1 či 7.1 je aj laikovi jasný princíp vnímania priestorového zvuku. Na umiestnení subwoofera nezáleží, pretože nízke tóny nenesú smerovú informáciu, takže basový zvuk je spoločný pre všetky kanály a šíri sa všetkými smermi. Označenie 5.1 či 7.1 nájdete aj v technických parametroch soundbarov vyššej a strednej triedy. Ako môže fungovať priestorový zvuk, ak sú všetky akustické meniče soundbaru v jednej rovine, prípadne jeden alebo dva na jeho hornej strane sú namierené smerom k stropu? Aj laikovi je zrejmé, že ide o simulovaný priestorový zvuk. Zvukový signál je signálovými procesormi spracovaný tak, aby sa dosiahol virtuálny priestorový efekt. Vzniká tak, že k uchu poslucháča sa v správnom slede dostanú priame zvukové vlny a vlny, ktoré vzniknú odrazom od stien a stropu. Virtuálny priestorový zvuk síce nemôže priamo konkurovať reálnemu zvuku z klasicky rozmiestnených reproduktorov, ale väčšina soundbarov počnúc vyššou strednou triedou (nad 350 eur) zvládne priestorové efekty na spokojnosť väčšiny bežných používateľov. Niektoré soundbary majú pribalené alebo umožňujú dokúpiť dvojicu zadných reproduktorov, takže priestorový zvuk je rovnako verný ako z klasickej zostavy domáceho kina. So soundbarom sú prepojené bezdrôtovo, treba ich len pripojiť do elektrickej zásuvky. V ponuke sú aj soundbary, ktoré majú po stranách odoberateľné reproduktory. Môžete ich odpojiť a umiestniť dozadu za poslucháčov. Tieto odoberateľné satelitné reproduktory majú vlastné batérie, ktoré vydržia niekoľko hodín, preto nemusíte riešiť ich napájanie. Nabijú sa po pripojení k soundbaru.

Zapojenie

Najjednoduchšie soundbar pripojíte k televízoru cez HDMI so spätným zvukovým kanálom. Označuje sa ako HDMI ARC (Audio Return Channel). Umožňuje televízoru poslať po kábli HDMI digitálny zvuk do pripojeného soundbaru bez potreby prepojovania ďalšími káblami.

V zostave prístrojov, ako je Blu-ray prehrávač, herná konzola, satelitný prijímač, je typická cesta zvuku z pripojeného prístroja do TV a následne do soundbaru. Výrobcovia kvalitnejších soundbarov odporúčajú pripojiť hernú konzolu či Blu-ray prehrávač priamo na ďalší vstup HDMI soundbaru, aby signál, aj keď digitálny, neprechádzal cez dva prístroje. Dôležité je to len pri zvuku s vysokou vzorkovacou frekvenciou. Niektoré soundbary síce disponujú technológiou typu DSEE (Digital Sound Enhanced Engine), schopnou zlepšiť a obnoviť kvalitu súborov, ktoré boli komprimované a nadobudli menšiu čistotu detailov zvuku, ale najlepšie je mať zvuk bez straty informácie v digitálnej signálovej ceste.

Na čo prihliadať pri nákupe

Pri výbere soundbaru treba dbať nielen na možnosť dizajnového zladenia zostavy TV + soundbar [+ subwoofer], ale aj na veľkosť miestnosti a nároky poslucháčov. Kvalita zvuku a možnosti reprodukcie priestorového zvuku závisia od cenovej kategórie. Veľmi dôležitý je výkon. Údaj výrobcu treba brať s rezervou. Ten udáva spravidla takzvaný hudobný výkon, ktorý je soundbar schopný vyžiariť v špičkách. Výkon, ktorý môže byť vyžiarený trvalo, najlepšie zistíte, ak sa pozriete na parametre napájacieho zdroja, či už interného, alebo externého. Ak je v technických parametroch soundbaru udávaný výkon 450 W a jeho napájací zdroj má na výstupe 30 V/3 A, takže je schopný dodať maximálny príkon 90 W, znamená to, že deklarovaný výkon je soundbar schopný dodať len vo veľmi krátkych špičkách. Do úvahy treba brať aj energetickú úspornosť v pohotovostnom režime. Spotreba by v tomto režime nemala prekročiť 1 W, ideálne by bolo, keby táto hranica nebola prekročená ani v režime HDMI Standby Mode umožňujúcom prebudenie prístroja televízorom.

JBL BAR 800

Zostavu JBL Bar 800 tvorí soundbar, subwoofer s 10" meničom na reprodukciu basov a dva odoberateľné satelitné reproduktory, ktoré môžu byť buď pripojené po stranách soundbaru, alebo umiestnené za poslucháčmi na dosiahnutie reálneho priestorového zvuku 5.1.2 a podporu Dolby Atmos. Prenos signálu je bezdrôtový a satelitné reproduktory majú vlastné nabíjateľné batérie. Celkový výkon zostavy je 720 W, takže dokáže ozvučiť aj veľkú halu v modernom byte či klubovňu. Frekvenčný rozsah 35 Hz – 20 kHz je zárukou vernej reprodukcie vrátane dunivých basov a zvukových efektov.

Súvisiace produkty

Pošlite článok známemu