Logo webu
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Otvoriť vyhľadávanie
Otvoriť menu

JBL PartyBox Ultimate: Super výkonný párty reproduktor so svetelnými efektmi

NexTech

08.02.2024

Kľúčovým atribútom na ozvučenie väčších priestorov, napríklad tanečnej sály, telocvične, prípadne outdoorových párty či akcií, je veľký výkon. Vlajkový párty reproduktor JBL ho má na rozdávanie, konkrétne 1100 W RMS. Bol som veľmi prekvapený vynikajúcou kvalitou zvuku, takže Ultimate môže použiť aj sólista alebo hudobná skupina. Výrobca s tým počítal, takže reproduktor má aj vstupy na dva mikrofóny, prípadne do druhého vstupu môžete pripojiť aj elektrickú gitaru či iný hudobný nástroj. Vďaka pripojeniu Wi-Fi možno prehrávať hi-res zvuk zo streamovacích služieb typu Tidal. Podporu Dolby Atmos využijete napríklad pri premietaní filmov vo veľkej klubovni či sále, alebo vonku. Hmotnosť takmer 40 kg svedčí o solídnej konštrukcii, ktorá účinne zabraňuje rezonanciám, čo významne prispieva ku kvalite zvuku. Prenos napríklad z auta na miesto určenia veľmi uľahčuje rukoväť a dve kolieska. Výrobca deklaruje odolnosť proti striekajúcej vode IPX4, takže párty pri bazéne alebo dážď nie sú problém. Samozrejme, treba mať zatvorený vodotesný kryt konektorov. Na zadnej stene je aj ďalšia priehradka na odkladanie káblov, takisto s vodotesným krytom.

Reprosústava má šesť akustických meničov. Dominantné sú dva 9" basové, ktoré sú doplnené dvojicou 4,5" stredových a dvojicou 2,75" výškových meničov. Na výkone a dolnej hranici frekvenčného pásma 30 Hz má veľký podiel aj basreflexová trubica s obdĺžnikovým otvorom vyvedeným v dolnej tretine zadnej steny.

Ovládacie prvky sú na hornom paneli. Vpredu nájdete dva veľké otočné prvky s tlačidlami v strede, ktoré ovládajú hlasitosť a svetelné efekty. Medzi nimi je tlačidlo na zapnutie a za ním malé tlačidlá s podsvietenými ikonami na párovanie bluetooth, pripojenie viacerých reproduktorov, prehratie playlistu vybraného v aplikácii a zdôraznenie basov. Farebne hornému panelu dominuje farebne podsvietený programovateľný Party Pad. Nad ním sú ovládače hlasitosti mikrofónu, basov, výšok a echo pre hlavný mikrofón. V zadnej časti je štrbina, do ktorej môžete umiestniť smartfón alebo tablet. Pozitívne hodnotím, že väčšinu funkcií partyboxu môžete ovládať priamo z horného panela, takže sa zaobídete aj bez aplikácie.

Prehrávanie skladieb, či už priamo z mobilu, zo streamovacích služieb, alebo hudby uloženej na USB kľúči či disku, je super, ale zábavnejšie je aktívne sa zapojiť, napríklad formou karaoke. Preto má PartyBox Ultimate dva už spomínané vstupy so 6,3 mm konektormi – jeden na mikrofón a na druhý v závislosti od polohy prepínača môžete pripojiť buď mikrofón, alebo elektrickú gitaru. Obidva vstupy majú aj ovládací prvok na nastavenie úrovne, takže napríklad pri karaoke si môžete zmixovať vstup z mikrofónu s hudobným podkladom. Gitarový vstup zas využijete, ak bude hudobný sprievod akcie zabezpečovať muzikant. Samozrejme, môžete pripojiť aj iný hudobný nástroj, napríklad klávesy.

Na ozvučenie väčšej párty môžete káblom alebo bezdrôtovo prepojiť viac reproduktorov a dosiahnuť tak priestorovú reprodukciu. Zdroj hudby môžete pripojiť aj cez bluetooth a k streamovacím službám Spotify Connect a Tidal Connect sa môžete pripojiť priamo cez Wi-Fi. Vtedy môžete počúvať zvuk v hi-res kvalite. Pri testovaní som zistil, že pripojenie cez Wi-Fi má okrem kvality zvuku aj ďalšiu výhodu. Ak vám na telefón, z ktorého ovládate prehrávanie, niekto zavolá, zvonenie z reproduktora nebude počuť a hovor môžete pokojne vybaviť. Reproduktor bude stále hrať skladby zo streamovacej služby.

Svetelné efekty sa vytvárajú na veľkej ploche v tvare osmičky, ktorá obklopuje obidva basové meniče, a takisto na dlhších stranách prednej mriežky a po širšom obvode prednej časti. V spodnej časti sú aj LED nasmerované nadol. V hornej a dolnej časti sú dve vysoko svietivé ploché biele LED svetlá na vytváranie stroboskopických efektov. Pod mriežkou sa nachádza aj niekoľko farebných svetelných bodov. Prednastavené režimy reagujú na aktuálne reprodukovanú hudbu. Na nastavenie svetelných efektov môžete použiť aj mobilnú aplikáciu JBL One. V nej sú k dispozícii aj rôzne funkcie a nastavenia na TWS párovanie, karaoke či zvukové efekty pre dídžeja. Svetelné efekty s plynulými prechodmi v rytme hudby sú veľmi pôsobivé a buď priamo na reproduktore, alebo cez aplikáciu si môžete na svoju párty nastaviť vhodnú svetelnú náladu. Na podsvietené dotykové plochy Party Padu môžete namapovať rôzne zvuky vrátane výkrikov. Keďže som zároveň s PartyBoxom testoval aj gramofón JBL, pridal som si tam zvuk poškriabania vinylu.

Testovať som začal v obývačke a prezieravo som stiahol hlasitosť na minimum. Deklarovaných 1100 W RMS výkonu predsa len vzbudzuje rešpekt. Najskôr som počúval akustické albumy a môžem potvrdiť, že spev s gitarovým sprievodom znie fantasticky. Rovnako aj džez. Na tvrdšie žánre som pridal hlasitosť a napriek možnosti upraviť basy a výšky sa mi osvedčilo nechať zvuku lineárny priebeh. Vyskúšal som aj streamovanie zo služby Tidal cez Wi-Fi. Pripojenie Wi-Fi je nevyhnutné, ak chcete využiť Dolby Atmos. Samozrejme, skladby musia túto technológiu podporovať.

Neodolal som pokušeniu vyskúšať možnosti PartyBoxu Ultimate vo voľnom priestore. Našťastie mám za domom polhektárový pozemok a dlhú predlžovaciu šnúru, takže pre susedov to (dúfam) nebolo príliš rušivé. Aj pri hlasitosti okolo 70 % zo vzdialenosti 50 m bol zvuk dostatočne hlasný, a čo je ešte dôležitejšie, kvalitný, jasný a zreteľný. Vyskúšal som aj tlačidlo Bass Boost, ktoré poznateľne, ale nie nepríjemne „tvrdí muziku“. Posluchové testy ukázali, že tak komorné, ako aj dynamické hudobné žánre znejú veľmi dobre. Jedine pri hovorenom slove som trochu stiahol basy.

Reproduktor má aj funkciu automatického prispôsobenia zvuku akustickým pomerom v miestnosti. Reprodukovaný zvuk snímajú mikrofóny a signálový procesor zvuk upraví. Nepodarilo sa mi zistiť, či sa to deje priebežne, alebo len po zapnutí, keď sa ozve charakteristický zvuk, ktorý by mohol poslúžiť na kalibráciu.

Plusy, mínusy:

+ Výkon, kvalitný zvuk, pripojenie Wi-Fi, možnosti ovládania na reproduktore aj v aplikácii, mikrofónový aj gitarový vstup
- Nič podstatné

Súvisiace produkty

Pošlite článok známemu