Logo webu
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Otvoriť vyhľadávanie
Otvoriť menu

JBL nemá len skvelé reproduktory. Vyskúšali sme gramofón JBL Spinner

TechBox

29.01.2024

Aj keď sú reproduktory, resp. slúchadlá základom k počúvaniu hudby, nemenej dôležitý je i zdroj odkiaľ si ju prehrávate.

Po krátkom medziobdobí, keď sa svet zbláznil do CD sa opäť vraciame k počúvaniu z klasických nosičov, akými sú nepochybne LP platne.

Možno ani neviete, že JBL má vo svojom portfóliu aj gramofóny. My sme si požičali model JBL Spinner BT Gold a tešili sa na jedinečný zvuk, ktorý nezískate zo žiadneho iného média.

Rozbalenie a sprevádzkovanie gramofónu je o niečom inom, ako keď si z krabičky vybalíte napríklad Bluetooth reproduktor. Presne to však odzrkadľuje spôsob počúvania hudby, aký budete s platňami zažívať. Tu totiž platí, že keď chcete mať pôžitok z hudby, musíte pre to niečo urobiť. Zdvihnúť sa, položiť na tanier platňu a spustiť prenosku. Zhruba po 20 minútach ísť otočiť druhú stranu, alebo vybrať iný titul.

Gramofón funguje na mechanickom princípe, musíte si ho poskladať sami. Nie je to nič komplikované, ale kto v živote nevidel gramofón môže mať problém. V balení sa nachádza návod, ten si výnimočne preštudujte skôr, ako sa o spojazdnenie zariadenia pokúsite sami.

Zloženie netrvá dlho, postup ako to urobiť, je dobre vysvetlený v priloženom návode na použitie. Keď je všetko na svojom mieste, uistite sa, že gramofón je na rovnom a stabilnom povrchu. Potom už nič nechýba v objavovaní zabudnutého čara analógového sveta.

Na zadnej strane sa úplne naľavo nachádza dvojica RCA vstupov, vedľa nich je prepínač predzosilňovača. Ďalej je tam modré tlačidlo slúžiace na spárovanie s Bluetooth. Stlačte ho a podržte, počkajte kým rýchlo zabliká modré svetlo, potom môžete gramofón spárovať s reproduktorom, alebo so slúchadlami. V balení sa nachádza aj kábel, ktorý využijete na pripojenie k zosilňovaču. Ideálne je, ak má vstavaný phono vstup pre MM prenosku.

Vedľa párovacieho tlačidla je posuvný prepínač, ktorým zapnete, alebo vypnete autoštart. Nasleduje DC konektor na pripojenie 12 V napájania z adaptéra. Úplne na pravej strane je tlačidlo ON/OFF. Toto tlačidlo by zrejme mnohí uvítali na prednej strane.

JBL Spinner má jednosmerný remeňový pohon, ktorý poháňa hliníkový otočný tanier. Motor má na spodnej strane optický snímač, takto sa zabezpečí, že platne budú prehrávané pri 33,3 ot./min. (pre LP albumy) a 45 ot./min. (pre EP a single). Mimochodom, jediné dve tlačidlá na prednej strane gramofónu slúžia na prepínanie rýchlostí.

Ako už býva dobrým zvykom výrobcu, spracovanie gramofónu JBL Spinner je na špičkovej úrovni. Kvalitné hliníkové ramienko zaisťuje vynikajúce sledovanie drážky platne bez toho, aby sa opotrebovala.

Podstavec je vyrobený z MDF materiálu s čiernou povrchovou úpravou, otočný tanier je z tlakovo liateho hliníka. Prenoskové ramienko sa skladá z odnímateľného držiaka, nastaviteľného vyvažovacieho závažia a nastaviteľného antiskatingu. V balení je priložená prenoska Audio Technica AT3600L.

Ako sme spomínali, gramofón môžete pripojiť k zosilňovaču cez analógový RCA výstup, alebo bezdrôtovo cez Bluetooth 5.2 s Qualcomm aptX HD audio. Podotýkame, že ide o jeden z mála gramofónov, ktorý podporuje streamovanie až 24-bitového zvuku s vysokým rozlíšením. Odstup signálu od šumu je >65 dB. Kvalitný zvuk sa vám teda cestou z gramofónu určite nikde nestratí, či už použijete káblové, alebo bezdrôtové pripojenie.

Vyskúšali sme káblové prepojenie, ako aj bezdrôtové. S Bluetooth reproduktorom i slúchadlami sme sa spárovali rýchlo, spojenie bolo stabilné. Vtedy sa analógový signál menil na digitálny. V oboch prípadoch bolo evidentne počuť iný, mäkší zvuk oproti tomu, na čo sme zvyknutí zo streamovacích služieb. Mnohí by povedali, že má viac výškových a menej basových tónov, je teplejší a nejakým zvláštnym spôsobom dôvernejší.

Dodávaná prenoska odvádza vynikajúcu prácu a keďže je namontovaná v odnímateľnom kryte hlavy, môžete ju ľahko upgradovať za kvalitnejšiu. Napríklad Audio Technica AT-VM95, Ortofon 2M Red, alebo Sumiko Oyster. Drahšie modely by však už znamenali zbytočne vyhodené peniaze.

Počúvanie kvalitnej hudby nie je lacná záležitosť, v prípade reprodukcie z gramofónov to platí dvojnásobne. Nie je veľa možností, ako získate maximálnu zvukovú kvalitu za rozumnú cenu. JBL Spinner patrí medzi cenovo dostupný gramofón, ktorý vás neoklame na zvuku, znie jednoducho skvelo. Rozmery zariadenia sú 155 x 435 x 368 mm pri hmotnosti 5,3 kg.

Pošlite článok známemu