Logo webu
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Otvoriť vyhľadávanie
Otvoriť menu

JBL Live NC 770 / Kvalita zvuku na prvom mieste

NexTech

23.01.2024

Koncepcia slúchadiel over ear čiže s mušľami obklopujúcimi uši už sama osebe do značnej miery potláča hluk okolia, takže okrem aktívneho potláčania hluku True Adaptive Noise Cancelling majú slúchadlá JBL Live NC 770 implementovanú aj technológiu Smart Ambient na pridanie zvukov okolia, takže po aktivovaní tejto funkcie počujete rozhovor ľudí vo vašej blízkosti.

Dizajn je trochu konzervatívny, ale už prvé dojmy z počúvania naznačujú, že slúchadlá hrajú oveľa lepšie, než by ste očakávali. Mušle sú čalúnené pomerne mäkkou pamäťovou penou, pokrytou príjemnou syntetickou imitáciou kože. Vďaka tomu sa dobre nosia, sú priliehavé, ale pri vyšších teplotách v lete sa vám možno budú trochu potiť uši. Čalúnená je aj vnútorná strana hlavového mosta. Čalúnenie aj vonkajšiu kostru mosta prekrýva látka. Slúchadlá sú pomerne ľahké, mušle sa dajú pootočiť o 90 stupňov, takže ich možno ľahko prenášať aj v tenkej aktovke či kufríku. Pribalené je praktické látkové puzdro. Všetky ovládacie prvky sú na pravej mušli. Môžete nastaviť hlasitosť, prepínať medzi ANC a Ambient Aware a aktivovať párovanie cez bluetooth.

Vonkajší povrch pravej mušle umožňuje snímať ťuknutia. Ich funkcie si môžete nastaviť v aplikácii. Je tu aj konektor USB-C na nabíjanie a konektor jack na káblové pripojenie. Nabíjací aj audio kábel sú pribalené.  Akustické meniče s priemerom 40 mm poskytujú kvalitný zvuk aj v implicitnom nastavení. Podanie zvukového spektra je vyvážené vrátane primeraného zastúpenia basov, ktorých vernú reprodukciu zabezpečuje technológia JBL Pure Bass. Nízke frekvencie sú trochu zvýraznené, ale nie natoľko, aby prekrývali vokály či nástroje vydávajúce tóny vyšších frekvencií. Podľa mojich skúseností na väčšinu žánrov typu džez, pop či disco nebudete potrebovať ekvalizér. Samozrejme, v aplikácii JBL Headphones si môžete zvuk upraviť podľa preferencií či žánru, ktorý práve počúvate. Bluetooth 5.3 umožňuje súčasné pripojenie k dvom zariadeniam aj rýchle párovanie Google Fast Pair. Latencia pri pozeraní videí je nepozorovateľná, rovnako aj pri väčšine hier, azda s výnimkou FPS (First Person Shooter), pri ktorých radšej použite káblové pripojenie.

Funkcia ANC (Active Noise Cancelling) funguje tak, že vnútri každej mušle v strede pod priezvučnou látkou je mikrofón, ktorý sníma zvuk v tesnej blízkosti ucha. Signálový procesor z tohto zvuku separuje hluk okolia a primieša ho znovu do reprodukovaného signálu, ale v opačnej fáze. Tento postup účinne eliminuje okolitý hluk. Potlačenie hluku je selektívne, účinne potláča hlavne monotónny typ hluku, aký je napríklad v dopravných prostriedkoch či v miestnostiach s hlučnou klimatizáciou. Tlmenie hluku je veľmi účinné. Slúchadlá som testoval nielen počas cesty vlakom a lietadlom, ale používal som ich aj pri čítaní v miestnosti, v ktorej hlasno hral televízor. Meranie na prípravku umelé ucho ukázalo potlačenie frekvencií okolo 300 Hz až o 15 dB.

Aplikácia JBL Headphones umožňuje nastaviť profily ekvalizéra Jazz, Vocal, Club, Studio Bass, Extreme Bass, prípadne posúvaním desiatich bodov na krivke ekvalizéra môžete zvukový profil nastaviť podľa svojich preferencií. Môžete takisto nastaviť hlasitosť pripočúvania Smart Ambient. Odporúčam vyskúšať funkciu Personi-Fi, ktorá nastaví zvukový profil podľa akustických pomerov vnútri mušle, ktoré dosť ovplyvňuje tvar vášho ucha a vonkajšieho zvukovodu. Do ľavej aj pravej mušle bude postupne prehraná sekvencia tónov rôznych frekvencií a mikrofóny vnútri mušle zosnímajú, ako tieto tóny znejú. Podľa toho sa nastaví individuálny zvukový profil. Pomocou prepínača v aplikácii potom môžete posúdiť, či vám lepšie znie pôvodný zvuk, alebo zvuk, na ktorý bol aplikovaný individuálny profil. Môžete takisto vyskúšať režimy priestorového zvuku.

Batéria vydrží 65 hodín prehrávania cez bluetooth, prípadne 50 hodín so zapnutou funkciou ANC. Päť minút nabíjania poskytne energiu na tri hodiny počúvania. Slúchadlá sú dostupné aj vo farebných variantoch Blue, Sand a White.

PLUSY, MÍNUSY:

+ Výborný zvuk, účinné tlmenie hluku
- Mušle by mohli byť lepšie odvetrané

Pošlite článok známemu