Bluetooth

Technológiu Bluetooth nájdeme dnes už v drvivej väčšine prenosných zariadení v nejakej verzii. Či sa už jedná o mobilné telefóny, tablety, reproduktory, slúchadlá, prívesky, hodinky, lampy, atď. Vďaka Bluetooth môžete so zariadeniami komunikovať bezdrôtovo. A nádherne na to celom je, že Bluetooth je naprieč verziami spätne kompatibilný. Je úplne jedno že máte vo svojom telefóne poslednú verziu Bluetooth a koncové zariadenie je len vo verzii 2.1, tieto produkty budú spoločne komunikovať.

Ak je technológia Bluetooth správne implementovaná do zariadení (občas ju výrobcovia môžu "oklieštiť") nemusíte riešiť ani operačný systém. Bluetooth je kompatibilný multiplatformovo. Tzn. že je úplne tiež jedno či máte Android telefón alebo od Apple, či na počítači používate Windows, Mac OS alebo Linux, Bluetooth vám bude fungovať. Každé zariadenie je v základe kompatibilné s každým systémom. Len tie nadstavby už nemusia byť. Napr. slúchadla Apple AirPod sú funkčné aj na Androide, či Windows, ale plný potenciál využijete len na iOS a MacOS.

Vznik názvu Bluetooth

Pomenovanie Bluetooth pochádza z Dánska viac ako 1000 rokov do minulosti. V dedine Jelling sa nachádzajú dva kamene obtesané vikingskými runami. Tie rozprávajú príbeh jedného z prvých dánskych kráľov Haralda I. Prezývku Bluetooth (v preklade „modrý zub“) získal podľa pokazeného zubu, ktorý mal podľa legendy tmavomodrú farbu. Na základe tohto charakteristického jedinečného poznávacieho znaku získal prezývku, ktorá ho sprevádzala až do konca života.

A samotné nezameniteľné logo pre Bluetooth? To je kombinácia iniciálok kráľa Haralda Bluetootha – H.B., v keltskom jazyku ᚼ.ᛒ.

Presne na toto si spomenuli inžinieri z Ericsson ktorí hľadali názov pre svoju novú technológiou. Bluetooth technológia je akousi paralelou ktorá spája rôzne zariadenia spoločným jazykom, tak ako kráľ Harald Bluetooth využil voje diplomatické schopnosti na to, aby bojujúce kmene pristúpili k spoločnej diskusii a ukončili vzájomné rozpory.

Dosah Bluetooth

Technológia Bluetooth bola navrhovaná ako energeticky nenáročná s krátkym dosahom na prenos malých informácii. Táto myšlienka vo svojej podstate ostala dodnes, len sa zlepšili parametre po každej stránke. Dnes už je dosah Bluetooth signálu až 40 metrov s prenosovou rýchlosťou 1 Mb/s. Čím sú prepojené zariadenia ďalej, tým nižšia rýchlosť je.
Treba si aj uvedomiť, že komunikácia prebieha na základe najnižšieho štandardu jedného z dvoch zariadení. Aj keď máte vo svojom telefóne Bluetooth štandard v5.3, a reproduktor štandardu v4.2 (ktorý je dnes najrozšírenejší), tak nebudete mať dosah až 240 metrov vonku bez prekážok (v5.3), ale podľa pripojeného reproduktoru , ktorý je vo verzii 4.2 a má dosah "len" 50m. Tieto dosahy sú dosiahnuteľné len v ideálnych podmienkach bez akéhokoľvek rušenia a prekážok, čo najmä v meste s množstvom mobilných vykrývačov a WiFi sietí bude problém.

Bluetooth profily

Aby vám reproduktor dokázal prehrávať hudbu, ovládať zariadenie (hlasitosť, preskakovanie skladieb), vedeli ste využívať handsfree, alebo zistili pomocou Bluetooth stav batérie pripojeného zariadenia, za to sú zodpovedné tzv. Bluetooth profily. A ako sme naznačili vyššie, daným profilom musí disponovať zdrojové aj konečné zariadenie. V roku 2022 existuje až 37 rôznych profilov, ktoré zabezpečujú nejakú konkrétnu činnosť. Medzi tie najčastejšie využívané sú:

  • A2DP (Advanced Audio Distribution Profile) – umožňuje prenos hudby/zvuku v stereo kvalite.
  • AVRCP (Audio/Video Remote Control Profile) - ako už názov napovedá, viete ovládať prehrávanú hudbu - posun, preskakovanie skladieb, ovládať hlasitosť
  • HFP (Hands-Free Profile) - vďaka tomuto profilu môžete z pripojeného zariadenia ovládať svoj telefón (príjem či položenie telefónu) a telefonovať

Aby to nebolo tak jednoduché, každý profil ešte existuje v nejakej verzii, ktorý poskytuje doplnkové služby, ktoré každý výrobca zariadenia môže, ale nemusí implementovať. O zobrazenie stavu batérie sa stará služba, ktorá bola integrovaná do profilu HFP vo verzii 1.7 (nie je povinná. HFP profil obsahuje množstvo sub-služieb). Rovnaká služba (BAT) je aj v profile GATT (Generic Attribute Profile). Ak jedno z komunikujúcich zariadení to nemá implementované po hardwarovej stránke, nebude sa zobrazovať stav batérie. Samostatnou kapitolou je ešte softwarová implementácia.

Záver

V dnešnej dobe, keď sa už s nekompatibilitou Bluetooth zariadení môžete stretnúť len vo výnimočných prípadoch, nemusíte takmer nič riešiť. Ak máte zdrojové zariadenie vybavené Bluetooth a koncové je tiež, nemusíte nič riešiť. Zariadenia budú vzájomne fungovať a komunikovať!

Pošlite článok známemu