Ako si vybrať soundbar?

Peter Samuelis

03.08.2022

Soundbary sú podlhovasté panely, zložené z viacerých reproduktorov, ktoré posúvajú zvuk televízora na inú úroveň. Aké základné parametre by ste mali mať na pamäti pri výbere soundbaru?

Všímajte si počet kanálov

2.0, 2.1, 5.1 alebo 9.1 sú číslice, ktoré označujú počet kanálov podporovaných soundbarom. Viac kanálov znamená viac zdrojov, z ktorých zvuk vychádza zo soundbaru, takže môžete očakávať bohatší zvukový efekt, a teda aj bohatší filmový zážitok. Číslao nasledujúce za bodkoui označuje prítomnosť subwoofera, čo je špeciálny basový reproduktor, ktorý soundbaru dodáva duniaci zvuk, aký poznáte z kina. Ak je číslo za bodkou 0, ide o soundbar bez subwoofera.

Výkon je dôležitý, ale nie kľúčový

Čím výkonnejší soundbar si zaobstaráte, tým bude hlasnejší. V zásade by to tak malo byť, ale do hry vstupujú aj iné faktory. Dôležitá je veľkosť priestoru, v ktorom chcete soundbar používať. Pre priemerne veľkú miestnosť postačuje výkon približne 200 až 400 wattov. Výkonnejšie soundbary bývajú kvalitnejšie. Musíte tiež zvážiť, či budete môcť využiť plný potenciál soundbaru v miestnosti, do ktorej ho chcete umiestniť.

Pripojenie soundbaru

Základné možnosti pripojenia soundbaru sú HDMI, optický kábel a Bluetooth. Káblové pripojenie je medzi televízorom, prehrávačom Bluray alebo hernou konzolou. Bezdrôtovo môžete pripojiť telefón alebo tablet. Pokročilejšie modely majú viac konektorov HDMI, pripojenie Wi-Fi alebo dokonca pokročilejšie zdieľanie v podobe Chromecast a AirPlay. Alebo obľúbený Multiroom, ktorý umožňuje prehrávať hudbu z jedného zdroja vo viacerých miestnostiach súčasne.

Technológia, alebo čo dokáže váš soundbar

Soundbar nie je len pár reproduktorov spojených dokopy. Ide o komplexnú elektroniku, ktorá zahŕňa mnoho zvukových technológií. Môže ísť o štandardy, ako je trojrozmerný zvuk Dolby Atmos, alebo o jedinečné funkcie konkrétnych výrobcov. V prípade JBL je to napríklad SoundShift, ktorý umožňuje plynulé prepínanie zvukových vstupov. A predovšetkým patentovaná technológia MultiBeam dokáže vytvoriť dokonalý priestorový zážitok. Vývojári z JBL šikovne využili odrazy zvuku od stien. Soundbary s technológiou Multibeam teda nevysielajú zvukové vlny priamo na vás, ale do rohu miestnosti a tie sa potom odrážajú smerom k vám. Viac informácií o MultiBeam.

Často kladené otázky pri výbere soundbaru

Musí byť soundbar rovnakej značky ako televízor?

Ide o dlhodobý mýtus, ktorý je v spoločnosti stále prítomný. Každý soundbar by mal byť kompatibilný s každým televízorom a je len na vás, ktorú značku si zaobstaráte.

Je dôležité, kam soundbar umiestnim?

Áno, umiestnenie veľký vplyv na funkciu soundbaru. Soundbar sa snažte umiestniť ideálne pod televízor a do stredu miestnosti, aby ste dosiahli vyvážený zvuk. Subwoofer umiestnite čo najnižšie k zemi a čo najbližšie k televízoru. Ak máte atypickú miestnosť alebo veľkú miestnosť, odporúčame sa poobzerať po výkonnejšom modeli.

Môžem soundbar používať na počúvanie hudby?

Áno, k soundbaru sa môžete pripojiť cez Bluetooth so smartfónom a prehrávať svoje obľúbené skladby bez toho, aby ste museli zapnúť televízor.

Pošlite článok známemu